Een kerntaak of één van de kerntaken die bij de Belastingdienst ligt, is om de aanvaardbaarheid van door belastingplichtigen ingediende aangiften te beoordelen. Bij de uitvoering van haar controletaak kan de Belastingdienst van verschillende controlemethoden gebruik maken. Eén van die methoden is de guldensteekproef, ook wel de geldsteekproef genoemd.

Lees het volledige artikel op Nextens

Waar president Trump nog roet in het eten gooide met betrekking tot de invoering van een mondiale digitaks, lijkt de regering-Biden open te staan voor de belasting. Het Amerikaanse ministerie van financiën laat een belangrijke eis die Trump naar voren schoof vallen, schrijft de Financial Times. De zogenaamde Gafa-taks (Google, Amazon, Facebook en Apple) moet ervoor zorgen dat de techreuzen niet alleen winstbelasting betalen in het vestigingsland.

Lees het volledige artikel op Nextens

Het is weer aangiftetijd: meer dan 8 miljoen mensen kunnen vanaf maandag 1 maart aangifte inkomstenbelasting doen over 2020. Dat kan voor veel particulieren en ondernemers een jaar zijn geweest met veel veranderingen, bijvoorbeeld door de coronacrisis. Als dat het geval is, dan raadt de Belastingdienst aan de vooraf ingevulde belastingaangifte extra goed te controleren. Voor ondernemers wordt in de aangifte rekening gehouden met de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis.

Lees het volledige artikel op Nextens

Kleine beursfondsen hebben moeite met het vinden van een accountant. Daarnaast zijn de accountantskosten erg hoog. Daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil het probleem verhelpen door accountants te verplichten de beursfondsen als klant te accepteren.

Lees het volledige artikel op Nextens

Belangenorganisatie Privacy First vecht sinds vorig jaar met een kort geding tegen de Nederlandse Staat het UBO-register aan. In het openbare register kan iedereen achterhalen wie de uiteindelijke belanghebbenden zijn van bijvoorbeeld een vennootschap. Bijvoorbeeld aandeelhouders met een belang van meer dan 25 procent zijn te vinden in het register. Ook bestuurders van stichtingen of kerkelijke organisaties zijn te vinden.

Lees het volledige artikel op Nextens

De grotere bedrijven die door de coronalockdown zwaar getroffen zijn kunnen op meer subsidie rekenen.

Lees het volledige artikel op Nextens

Op 17 maart 2021 zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen gepland. Kies je als belastingadviseur een partij op basis van de belastingplannen? Dan hebben wij van de 5 grootste politieke partijen een handig overzicht gemaakt.

Lees het volledige artikel op Nextens

Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief overweegt het terugbetalen van de belastingschuld nog verder uit te stellen. Ook wil hij een langere terugbetaalperiode bieden.

Lees het volledige artikel op Nextens

Het MKB zal de gevolgen van de Brexit vooral op het gebied van de btw en douane gaan merken. Wij lichten de gevolgen toe.

Lees het volledige artikel op Nextens

Een kleine stip aan de horizon voor bedrijven met betalingsproblemen die niet kunnen onderhandelen met schuldeisers. Een ondernemer in de evenementensector heeft met succes een beroep kunnen doen op een wijziging van de faillissementswet. Door die wijziging moeten de schuldeisers akkoord gaan met een forse korting op uitstaande vorderingen.

Lees het volledige artikel op Nextens